blog

6 December 2021

Most na Djurdjevica Tari


Već na samom početku mosta primetna je gužva. Mnogi posetioci i turisti svakodnevno posećuju ovaj most, koji je prema izboru portala “Bright side” proglašen među 20 najljepših u svijetu, dok ga je britanski magazin „Times“ uvrstio u 10 atrakcija koje treba posjetiti.


Veliki betonsko-lučni most projektovao je jedan od najvećih građevinskih stručnjaka Kraljevine Jugoslavije, Mijat S. Trojanović. Građen je u periodu od 1938. do 1940. godine. Kada je završen, bio je najveći drumski most od armiranog betona u Evropi i jedan od nekoliko najvećih i najljepših saobraćajnih objekata ove vrste u svijetu


 

Most je projektovao arhitekta Mijat Trojanović, koji je uspio da premosti Taru sa pet velelepnih lukova, od kojih je najveći onaj iznad same rijeke Tare sa rasponom od 116 metara ( takvo nešto do tada nigdje u svijetu i nikada nije izvedeno ) . Sama zamisao djelovala je bajkovito, jer trebalo je san arhitekte pretočiti u javu.


 

Projektant Mijat Trojanović, kasnije je postao profesor Univerziteta u Beogradu. Prilikom gradnje mosta podignuta je najviša drvena skela u svijetu! Skelu je sagradio Švajcarac Ričard Koralj.


 

U predvečerje Drugog svjetskog rata, sredinom novembra 1940. godine, Trojanović, čiju su zamisao mnogi dočekali sa skepsom, imao je razloga za ponos. Most na Đurđevića Tari bio je završen. Gizdavi ljepotan, u pet lukova, od kojih najveći ima raspon od 116 metara, natkrilio je kanjon u dužini od 365 metara.


 

Međutim, most nije nikada svečano otvoren. Uslijedio je rat, okupacija, a arhitekta Trojanović našao se u logoru. Tačno 17. aprila 1941. godine, prvi tenkovi okupatora prešli su preko mosta.


 

U blizini mosta, nalaze se mnoga mjesta koja trebate posjetiti, ali svakako za one koji vole pravu avanturu, preporučujemo rafting na Tari.


 

Kod mosta, postoje restorani gde se možete opustiti i uživati u jedinstvenom pogledu. Isto tako, ne zaboravite da pored fotografija, kupite neki od brojnih suvenira (od magneta, šolja, dekorativnih ploča, ručno napravljenih tepiha, majici, itd).

Nudimo vam najbolju ponudu apartmana i privatnog smještaja u Crnoj Gori .

https://montenegrotourist.info/