blog

6 May 2021

Budva


Zasigurno ste čuli za Budvu, poznatu i kao “Crnogorski Miami“.

Ovaj srednjovjekovni grad star je više od 2.500 godina, što ga čini jednim od najstarijih naselja na Jadranskoj obali. Budva se nalazi u središnjem dijelu crnogorske obale, područje oko grada naziva se Budvanska rivijera, te je centar crnogorskog turizma. Iako je riječ o malom gradu (od oko 20.000 stanovnika), Budva je najpopularnije odredište u cijeloj Crnoj Gori, što nije čudno s obzirom da se radi o centru za razgledavanje i kulturni turizam, ali i mjestu s intenzivnim noćnim životom i brojnim plažama. Službeni jezik je crnogorski. Klima crnogorske obale je mediteranska, s prosječnom ljetnom temperaturom od 27 °C, pa je stoga ljeto najpopularnije vrijeme za posjet Budvi. Ovdje možete naći


 

Stari grad Budva

U spisima se prvi put pominje kod grčkog tragičara Sofokla, a potom i kod Pseudo - Skilaksa, koji navodi da se od Budve do Drača putuje morem dan i noć, a kopnom tri dana.

Stari grad ima i danas tipično srednjovjekovni izgled, jedinstvene arhitektonske i urbanističke cjeline. U njemu je najveća i najdragocjenija nekropola na Jadranu. Ilirski, helenistički, rimski, kasnoantički i ranohrišćanski arheološki slojevi govore o običajima, kulturi i načinu života na ovim prostorima.

Izgrađen je na poluostrvu koje je, prvobitno, bilo ostrvo, ali se kasnije, pješčanim sprudom, spojilo sa kopnom. Opasan je debelim zidinama podignutim u 15. vijeku, koje su pretrpjele više izmjena, a naročito poslije potresa 1667. godine.

Danas, Budva je turistička i kulturna prestonica. Ljeti, stari grad postaje grad- teatar, čitav niz pozornica za mnogobrojna dešavanja, susrete i dobru zabavu. Budvu krasi Citadela, koja je podignuta kao fortifikacijski objekat u srednjem vijeku. Od crkvi, izdvajaju se crkva Sv. Marije in punta iz 840. godine koju su izgradili benediktinci, crkva Sv. Save Jerusalimskog, crkva Sv. Trojice, koja je izgrađena 1804. godine.

 

Nudimo vam najbolju ponudu apartmana i privatnog smještaja u Crnoj Gori .

https://montenegrotourist.info/