blog

11 May 2021

Ulcinj


Najjuzniji grad na Crnogorskoj obali. Ulcinj je svojim prirodnim potencijalima preodredjen za turizam.

Najduza pjescana plaza na Jadranskom moru – Velika plaza duga 13km, Ada Bojana – jedinstveno rijecno ostrvo sa predivnim pjescanim plazama, Valdanos – jedinstvena uvala sa zaledjem prepunim starih drveca masline, obnovljeni stari grad u Ulcinju – prepun interesantnih restorana, kafica, galerija i hotela … i jos mnogo drugih atraktivnih mjesta cine Ulcinj jedinstvenim i privlacnim za mnoge turiste. Ulcinj je grad, koji svakako morate upoznati.


 

Stari grad Ulcinj


 

Stari grad u Ulcinju je jedno od najstarijih zdanja na čitavom Jadranu. Ilirski bedemi, Citadela, mreža ulica, trgovi i blokovi kuća predstavljaju važni kulturno-istorijski spomenik koji je od neprocenjivog značaja. U pitanju je antički grad čiji su najstariji ostaci bedema koji potiču iz ilirskog perioda. U 6. veku grad dobija dve kapije – istočnu i zapadnu. U muzeju grada se nalazi jako vredno antičko postolje sa grčkim natpisom boginjom Artemidi, zatim antička kameja boginje Atine, a u lapidarijumu su izloženi delovi ciborijuma iz Male crkve iz 9. veka.


 

 Kada su plaze u pitanju, Ulcinj sa okolinom, i van granica Crne Gore, prepoznatljiv je po karakteristicnim veoma dugim i lijepim plazama, i jedinstvenim sitnim pijeskom nalik brasnu.

Ulcinjska obala dugacka je 32, 70 km, od cega plazama pripada 18, 10 km. Najljepse i najvece su pjeskovite plaze kojima pripada 14, 40 km. Medju brojnim plazama (ima ih oko 25), svojom ljepotom, velicinom i okolnim ambijentom isticu se iskljucivo pjescane plaze: Velika plaza, Mala plaza, Ada Bojana, kao i plaze duz Borove sume i Valdanosa.


 

Gotovo da nema turiste koji je ljetnji odmora proveo u Ulcinju, a da nije posjetio Veliku ulcinjsku plazu. Ta divna plaza od centra Ulcinja udaljena je svega 5 kilometara. Velika plaza dugacka je 12 km, a siroka 60 metara. Povrsina plaze je 600 hiljada m². Kapacitet plaze je 150.000 kupaca. Velika plaza u Ulcinju izuzetno je omiljena medju turistima i zbog veoma sitnog pijeska, cije zrnce ima precnik od 0,1 do 0,5 mm, i nalikuje brasnu. Taj pijesak ima i veoma djelotvorno zdravstveno svojstvo, te se lezanje na njemu preporucuje u prvom redu zbog problema sa ekstremitetima, isijasom, kicmom te za lijecenje neplodnosti. Ispod rta Djerana, na samom pocetku Velike plaze nalazi se i marina, poznatija kao „Porta Milena“ pravi dragulj za oci, duboko uvucena u kopno sa bezbroj drvenih kolibica na vodi koji mjestani nazivaju „kalimere“.

 

Nudimo vam najbolju ponudu apartmana i privatnog smještaja u Crnoj Gori .

https://montenegrotourist.info/